Fotografije

2. marca 2024 smo se za 15 dni, v okviru Erasmus+ projekta, izbrani dijaki 3. letnika programa predšolske vzgoje v spremstvu dveh učiteljic odpravili na Švedsko, kjer smo opravljali praktično usposabljanje z delom v tamkajšnjih vrtcih.

Bivali smo v drugem največjem mestu Švedske – v Malmu, ki je med drugim znan po najvišji stavbi Turning Torso. V vrtcih so nas vsi vzgojitelji lepo sprejeli in tudi otroci so bili nad nami navdušeni. Pri sporazumevanju z njimi jezik ni bil ovira, čeprav jih veliko ni znalo angleško. Presenetilo nas je, da so bili v skupinah otroci iz različnih držav. Naučili smo se veliko novega, spoznali švedski sistem predšolske vzgoje, drugačne metode dela ter njihov modernejši pristop pri vzgoji in poučevanju otrok.

V hotelu Forenom, kjer smo bivali, smo se vsak večer družili ob igranju biljarda ter namiznega tenisa tudi s študenti iz Avstrije. Vseh 15 dni pa nismo le delali, ampak smo imeli tudi organizirane izlete ter ostale dejavnosti. Spoznali smo zanimivosti mesta Malma, ki nam jih je prvi dan pokazal vodič, da smo se lažje znašli na poti do vrtcev, v katere smo se vozili ali z vlakom ali z avtobusom. V Malmu smo si ogledali akvarij-terarij, obiskali pa smo tudi tehnični muzej. Najpogumnejši dijaki so v muzeju ogabne hrane (Disgusting Food Museum) poskusili kulinarične specialitete, kot so posušeni črički, mravlje, hrošči, pekoče omake … Obiskali smo vrtec na prostem Bokträdgården, kjer se otroci učijo sobivanja z naravo, spoznavajo rastline, živali, slikajo ter se igrajo na prostem.
Odšli smo tudi na celodnevni izlet na Dansko, in sicer v glavno mesto Kopenhagen, kjer smo si ogledali najbolj znane ulice in znamenitosti. En dan smo preživeli tudi precej športno, saj smo se peš podali po čudovitih Kullaberg klifih ter občudovali naravo.

Gostitelji EU MOBILITY SVERIGE so nam pripravili še večer družabnih iger, nas peljali na bowling ter na BBQ na plaži.

Vseh 15 dijakov, ki smo se udeležili mobilnosti na Švedsko, meni, da je bila to neprecenljiva življenjska izkušnja, ki je ne bomo pozabili in bi jo še z veseljem ponovili.

Paulina Dobaja, 3. BV

 

Oznake: