Istanbul, Konstantinopel, Carigrad, Bizanc… – mogočno in edino mesto, ki se razprostira kar na dveh celinah (Evropi in Aziji), pri čemer se ponaša z več kot 15 milijoni prebivalcev. Nataša Korošec in Mihaela Petek sva spremljali 22 dijakov III. gimnazije na popotovanju po Istambulu.
 
Naša vodička Sofija nas je za začetek popeljala najprej do trga Taksim, kjer smo slišali, kako pomemben je še danes lik Ataturka. Sledil je sprehod po Istiklal ulici, ogled in sprehod po istambulskem Montmartru do Galata stolpa. 
 
Obiskali smo Topkapi palačo in se seznanili, kaj pomeni »harem« in dvorno življenje. Pot smo nadaljevali do Cisterne bazilike s 336 marmornimi stebri. Še v istem dnevu smo nadaljevali z ogledom največje znamenitosti Istambula – Hagie Sofie. Ustavili smo se tudi na Hipodromu, kjer smo si zaslužili oddih. 
 
Ob povratku smo obiskali še Grand bazar, zvečer pa uživali ob tradicionalnih plesih in trebušnih plesalkah.
V naslednjih dneh smo videli še mavzolej Sulejmana, Egipčansko tržnico ali Bazar začimb, pluli smo po Bosporski ožini, med Evropo in Azijo, kjer se še danes bohotijo palače nekdanjih sultanov ter si za na konec prihranili še Modro mošejo.
 
Navdušeni in očarani smo nad Turčijo – Istanbulom.
 
 

Oznake: